Alte metode contraceptive

CARE METODĂ DE CONTRACEPȚIE TI SE POTRIVEȘTE?

Sunt disponibile diferite variante, cu beneficii diferite. Depinde de situația dumneavoastră personală, care metodă vi se potrivește cel mai bine.

  • Contraceptivele orale
  • Prezervativele masculine
  • Coitus interruptus
  • Planificarea familială naturală
  • Dispozitiv intrauterin (DIU)
  • Metodele de barieră utilizate de femei
  • Spermicide
  • Implanturi și preparate injectabile
  • Amenoreea de lactație
  • Sterilizarea

CONTRACEPTIVELE ORALE

Pilulele contraceptive sunt printre cele mai prescrise medicamente din lume. Contraceptivele orale moderne conțin doze foarte mici de progestine și estrogen sintetice (“pilule combinate”). Aceste pastile (adesea numite “pilule” sau “pastile anticoncepționale”) sunt foarte eficiente în prevenirea sarcinii atunci când sunt luate în mod corect, respectiv la aceeași oră în fiecare zi. Eficacitatea este mai mare de 99% dacă sunt utilizate potrivit prospectului. Administrarea lor nu are niciun impact asupra actului sexual. Pastilele sunt o metodă sigură pentru cele mai multe femei, însă unele afecțiuni cardiovasculare, afecțiunile cronice severe și fumatul intens la femeile în vârstă de peste 35 exclude utilizarea acestei metode. Dacă doriți să obțineți informații cu privire la disponibilitatea sau compoziția contraceptivelor hormonale, cea mai bună sursă este medicul de familie sau medicul ginecolog, dar puteți cere, de asemenea, sfatul farmacistului sau să căutați pe internet site-uri similare acestuia.

PREZERVATIVUL MASCULIN

Cele mai multe prezervative sunt fabricate din latex (cauciuc) subțire; unele sunt fabricate din țesuturi de origine animală sau din poliuretan. Prezervativele sunt disponibile uscate sau lubrifiate cu un lubrifiant pe baza de apa sau cu spermicid. Prezervativele pot fi foarte eficiente in prevenirea sarcinii atunci când sunt utilizate corect și consecvent cu ocazia fiecărui act sexual (utilizare perfectă), dar sunt mai putin eficiente în cazul utilizării tipice. O analiză științifică a capacității prezervativului masculin de a preveni transmiterea HIV sugerează că eficacitatea lor în prevenirea HIV este de 87 %. Prezervativele nu afectează alăptarea și nu au efecte secundare hormonale. Nu există nici o restricție medicală pentru utilizarea acestei metode, cu excepția alergiei la latex. În plus pe lângă prevenirea sarcinii, prezervativele din latex sunt eficiente în protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Prezervative masculine poate fi mai puțin eficiente în protejarea împotriva acelor BTS care se transmit prin contact cutanat, deoarece zonele infectate nu pot fi acoperite de prezervativ.

În realitate însă, cuplurile care utilizează prezervativele nu reușesc să prevenină sarcinile nedorite cu același succes ca utilizatorii multor alte metode. Dovezile sugerează că individul, nu prezervativul, este de obicei responsabil pentru cele mai multe eșecuri ale prezervativului, pentru utilizarea inconsecventă sau incorectă și pentru ruperea acestuia din cauza utilizării necorespunzătoare.

Sarcina poate să apară dacă:

  • nu aplicați prezervativul înainte de începerea actului sexual
  • prezervativul se rupe – puțin probabil dacă este mânuit cu atenție pentru a evita agățarea lui de inele, etc
  • folosiți un lubrifiant pe bază de ulei, cum ar fi vaselina, uleiuri de corp, creme sau loțiuni – acestea pot găuri prezervativele din latex.

METODA RETRAGERII/COITUS INTERRUPTUS

Retragerea, de asemenea, numită “metoda retragerii” sau în mod științific “coitus interruptus”, presupune ca un bărbat să-și retragă penisul din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Retragerea este de obicei o metodă riscantă: bărbatul trebuie să fie capabil să-și retragă penisul chiar înainte de a ajunge la orgasm, în mod corect și consecvent la fiecare act sexual. Aceasta nu este o metodă optimă, mai ales pentru o utilizare regulată, deoarece retragerea deranjează și reduce plăcerea de a ejacula a bărbatului și pentru o femeie este mult mai dificil să ajungă la orgasm, în cazul în care actul sexual este întrerupt când excitarea este maximă

PLANIFICAREA FAMILIALĂ NATURALĂ

Planificarea familială naturală, numită și “metoda calendarului” sau științific “abstinența periodică”, cere partenerilor să practice abstinența sexuală în perioada fertilă a ciclului menstrual al femeii. Cei care utilizează planificarea familială naturală pot folosi o tehnică sau o combinație de tehnici pentru a identifica începutul și sfârșitul perioadei fertile a femeii. Planificarea familială naturală poate fi foarte eficientă atunci când partenerii sunt instruiți și consiliați în mod corespunzător și atunci când aceștia sunt motivați pentru a evita contactul sexual neprotejat o săptămână sau mai mult în fiecare lună. Pentru alte femei ratele de eșec pot fi destul de mari. ”Metoda calendarului”nu are efecte secundare.

DISPOZITIVELE INTRAUTERINE (DIU)

Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici, flexibile, din metal și/sau plastic care previn sarcina, atunci când sunt introduse în uterul unei femei prin vagin. DIU reprezintă o metoda sigură și eficientă de contracepție reversibilă pe termen lung, pentru cele mai multe femei, în special pentru femeile care au avut copii. Acestea pot fi, de asemenea, folosite ca metodă contraceptivă de urgență. Cuvântul “intrauterin” înseamnă “în interiorul uterului”. Aproximativ 15% dintre femei active sexual – aproximativ 150 de milioane de femei – folosesc în prezent DIU. Popularitatea lor vine de la eficiența lor asociată cu utilizarea îndelungată. DIU cele mai utilizate pe scară largă sunt DIU cu fir de cupru. DIU inerte (fără medicație) și cele cu eliberare de progestativ (levonorgestrel sau progesteron) sunt mai puțin disponibile pe scară largă. DIU nu sunt atât de ușor de introdus la femeile tinere care nu au avut copii. Recomadarea oficială este ca femeile tinere, active sexual să fie examinate cu atenție pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) înainte de a li se implanta un DIU.

METODELE DE BARIERĂ FEMININE (DIAFRAGMĂ, CUPOLĂ CERVICALĂ, PREZERVATIV FEMININ, BURETE)

Metodele de barieră feminine sunt contraceptive pe care o femeie le plasează în vagin inainte de actul sexual pentru a preveni sarcina. Barierele mecanice sunt: diafragma, cupola cervicală și prezervativul feminin. Barierele chimice (spermicide) sunt menționate la spermicide. Buretele contraceptiv este atât o barieră mecanică, cât și chimică.

Metodele de barieră sunt potrivite pentru o femeie care consideră aceptabil să utilizeze o metodă în apropierea sau în momentul actului sexual, care poate învăța tehnica de inserție și care are suficientă intimitate pentru introducerea și îndepărtarea acestora.

Aceste metode pot fi foarte eficiente atunci când sunt utilizate corect și consecvent. Însă, chiar dacă sunt folosite corespunzător, riscul de sarcină accidentală este mare în comparație cu situația în care sunt utilizate alte căi contraceptive. Femeile pentru care o sarcină accidentală ar prezenta o problemă gravă de sănătate ar trebui să folosească o metodă mult mai eficientă.

Barierele feminine pot oferi o protecție importantă față de bolile cu transmitere sexuala (BTS) și pot fi utilizate chiar dacă un partener refuză să folosească prezervativul.

Diafragma este un dispozitiv din latex, care acoperă colul uterin și o parte din peretele vaginal, retenția sa fiind asigurată de o margine flexibilă.
Cupola cervicală este un dispozitiv din cauciuc mai mic, care se potriveste perfect in jurul colului uterin.
Prezervativul feminin este un înveliș din plastic subțire, transparent, moale, pa care o femeie trebuie să îl introducă în vagin înainte de sex. Acesta are două inele: un inel flexibil detașabil la capătul închis pentru a ajuta la inserție și un inel flexibil mai mare, care se poziționează în afara vaginului, la extremitatea deschisă pentru protejarea organelor genitale externe.
Buretele marin natural îmbibat în spermicid și care se introduce în vagin înainte de actul sexual a fost utilizat de-a lungul istoriei contracepției, metoda fost îmbunăîtățită și reintrodusă. Buretele modern este un mic burete din spuma (poliuretan), care conține un fel de spermicid. El creează o barieră fizică între spermă și colul uterin și reține sperma în burete. De asemenea, acționează ca o barieră chimică prin eliberarea spermicid. Trei bureți contraceptivi sunt disponibili în prezent în unele țări pentru contracepție. Buretele oferă protecție timp de 12 până la 24 ore.

SPERMICIDE

Spermicidele sunt produse chimice introduse în vaginul unei femei inainte de actul sexual, care inactivează sau ucide spermatozoizii. Spermicidele sunt adesea folosite ca o metodă temporară, până la inițierea unei metode pe termen lung, sau sunt utilizate de către cuplurile care au contact sexual rar. Spermicidele sunt disponibile sub mai multe forme diferite – crema, geluri, ovule, comprimat spumant, aerosol spumant și pelicule. Unele prezervative au drept lubrifiat un spermicid. Atunci când este utilizat singur, spermicidul asigură o anumită protecție contraceptivă, dar cel mai bine este atunci când este utilizat împreună cu o metodă de barieră pentru a preveni sarcina.

IMPLANTURI ȘI PREPARATE INJECTABILE

Implanturile contraceptive constau din capsule umplute cu hormoni, care sunt introduse sub piele în partea superioară a brațului unei femei. Contraceptivele injectabile conțin hormoni sintetici (similar cu hormoni utilizați în pilule) care sunt administrați prin injectare intramusculară profundă.

AMENOREEA DE LACTAȚIE

Metoda amenoreei de lactație (MAL) este o metodă de planificare familială naturală, care poate fi utilizată de către femeile care alăptează. LAM este o metodă foarte eficientă, dacă femeia nu are menstruții, alaptează (nu-i dă hrană suplimentară sugarului), iar copilul are mai puțin de șase luni. Eficacitatea este de 98-99% în primele 6 luni după naștere la femeile care alăptează.

STERILIZAREA

Sterilizarea feminină

Sterilizarea femeii, numită ocluzia sau ligatura trompelor uterine, este o metodă de contracepție permanentă pentru femeile care nu mai doresc copii. Metoda necesită o procedură chirurgicală simplă. Cele două abordări mai frecvente de sterilizare feminină sunt minilaparotomia, care se face de obicei sub anestezie locală cu sedare ușoară și prin laparoscopie, care necesită anestezie generală. Sterilizarea nu afectează alăptarea și nu are impact asupra actului sexual, fiind lipsită de efectele secundare asociate cu unele metode temporare.

Sterilizarea masculină

Sterilizarea masculină (vasectomia) este o metodă de contracepție permanentă pentru bărbații, care nu mai doresc copii. Este o procedura chirurgicală simplă, efectuată sub anestezie locală, ce presupune secționarea canalului deferent dintre testicule și prostată. Acest lucru previne amestecarea spermei cu lichidul seminal prin blocarea ductelor. Sterilizarea masculină nu însemnă castrare, deoarece aceasta nu afectează testiculele. După vasectomie, barbatii ejaculează aproape aceeași cantitate de material seminal, dar nu contine spermatozoizi, care sunt necesari pentru fertilizarea ovulului. Nu afectează capacitatea sexuală a bărbatului și nu determină modificări ale comportamentului sexual.

X