Folosim prezervativul

Prezervativul a rămas una dintre cele mai populare metode de contracepţie datorită preţului avantajos şi a faptului că este uşor de procurat. De altfel, acesta este singura metodă de protecţie împotriva transmiterii bolilor sexuale. Totuşi, să nu uităm că prezervativele oferă protecţie sigură doar atunci când sunt folosite corect. Chiar şi aşa, pot apărea accidente nedorite. Acest articol prezintă cele mai comune riscuri ale utilizătii prezervativelor. Dacă experimentaţi oricare dintre aceste situaţii de risc, este recomandat să folosiţi pastila de a doua zi.

We use condom

Majoritatea oamenilor preferă să folosească prezervativele atunci când întreţin relaţii sexuale. Cu toate acestea, greşelile de întrebuinţare sunt rareori menţionate în condiţiile în care prevenirea unei sarcini nedorite poate fi cel mai important aspect. Coeficientul de încredere pentru metodele individuale de contracepţie este exprimat prin formula lui Raymond Pearl, care a calculat câte femei dintr-un număr de 100 femei fertile au rămas însărcinate pe parcursul unui an. În medie, 15 femei dintre cele care folosesc prezervativul se aleg cu sarcini neaşteptate deoarece indicele Pearl pentru prezervativ este de 15. Cifrele sunt mult mai mici atunci când prezervativele sunt întrebuinţate corespunzător, cu toate că şi în această situaţie cel puţin două femei din 100 rămân însărcinate. Aceste riscuri pot fi limitate prin utilizarea corectă a prezervativelor. Nu trebuie să uităm că atunci când prezervativul se rupe sau alunecă, o sarcină nedorită sau avortul pot fi evitate cu ajutorul pilulei de a doua zi. Iată o listă cu cele mai frecvente erori de utilizare a prezervativului.

 • neînlocuirea prezervativului cu unul nou pentru fiecare alt act sexual
 • păstrarea prezervativelor în locuri în care se pot deteriora
 • folosirea unui prezervativ expirat
 • folosirea unui obiect ascuţit sau a dinţilor etc. pentru a deschide ambalajul prezervativului
 • folosirea unor lubrifiante pe bază de ulei simultan cu folosirea prezervativului; acestea pot deteriora latexul din care sunt confecţionate prezervativele
 • punerea prezervativului pe penis mult prea târziu
 • scoaterea prea timpurie a prezervativului
 • omisiunea de a lăsa spaţiu pentru spermă, în vârfului prezervativului, prin scoaterea aerului
 • rularea greşită a prezervativului
 • omisiunea de a verifica, la sfârşit, dacă prezervativul se află în stare intactă
 • folosirea unui prezervativ de altă mărime

La constatarea oricăreia dintre greşelile menţionate mai sus, a deteriorării prezervativului sau a alunecării acestuia în timpului actului sexual, este nevoie să ne gândim la măsuri suplimentare pentru evitarea unei sarcini nedorite. Pastila de a doua zi este o soluţie de încredere pentru astfel de situaţii.

Prezervativele au avantajul de a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală precum SIDA, dar nu oferă protecţie şi împotriva virusurilor HPV. Cât despre dezavantaje, prezervativele pot provoca iritaţii ale pielii şi reacţii alergice, ca urmare fie a prezervativului însuşi, fie a lubrifianţilor. Nu tuturor bărbaţilor le place să folosească prezervativ: unii îl găsesc incomod, alţii cred că acesta reduce intensitatea actului sexual atunci când, sub tensiune sexuală, trebuie să caute prezervativul, apoi să-l pună. Puţini sunt cei care ştiu de existenţe prezervativelor feminine, asemănătoare cu cele clasice la aspect, dar care trebuie introduse în vagin. Această metodă este mai dificil de folosit şi mai puţin sigură, având indicele Pearl de 21.

Nu uitați că prezervativele oferă protecţie sigură doar atunci când sunt utilizate corespunzător. Dacă în timpul actului sexual se întâmplă ceva greşit cu prezervativul, desfaceți imediat un nou prezervativ. Dacă prezervativul se rupe sau dacă apar alte probleme, deplasaţi-vă la farmacie pentru a lua pastila de a doua zi cât mai repede; cu ajutorul acesteia veţi evita o sarcină nedorită.

Prezervativul este accesibil, însă de multe ori acesta poate duce la “accidente”

X